دانلود پایان نامه رشته محیط زیست

بیوگاز و تکنولوژی استخراج آن از دستگاهای تولید بیوگاز در ایران

 
*قابل استفاده برای رشته های برق و کشاورزی
 
چکیده:
بیوگاز به نام گاز مرداب نیز شهرت یافته با ترکیبی از متان ‏(CH4) و دی اکسیدکربن(2‏‎(CO و بوی ‏قابل تشخیص مانند تخم مرغ گندیده . سبک تر از هوا می باشد و طبق مطالعات انجام گرفته در هندوستان آنالیز ‏بیوگاز در جدول زیر ذکر گردیده که میزان درصد گاز متان آن بستگی به دمای هاضم داشته و هر چه دمای هاضم ‏پایین تر باشد درصد متان آن بیشتر و ارزش حرارتی بالاتری دارد ولی میزان گاز تولید شده کمتر است .این پایان نامه مروری سریع بر تولید بیوگاز از فضولات حیوانی  و فاضلاب های  شهری و صنعتی در ایران دارد.ابتدا به صورت كلی تصفیه بیهوازی ، تاریخچة بیوگاز و پتانسیل استحصال بیوگازدر ایران بررسی می‎گردد .
 
 سپس در دو بخش جداگانه  به بررسی واحدهای بیوگاز روستایی و رآكتورهای بیهوازی پرداخته می‎شود. در هر بخش انواع مولد(رآكتور)های ساخته شده در ایران مورد بررسی كلی قرار گرفته و به ذكر مهارتها، تجهیزات و وسایل مورد نیاز برای ساخت هر واحد اشاره می‎شود. علیرغم وجود پتانسیل خوب برای تولید بیوگاز در ایران (9175.2میلیون مترمكعب  متان معادل 30% مصرف گاز طبیعی در بخشهای خانگی، تجاری وصنایع كشور در سال 1376)، فرایند های بیهوازی و تولید بیوگاز گسترش زیادی نیافته است. تعداد واحدهای هضم فضولات دامی در ایران حدود 60 واحد بوده كه 3 واحد آن در حال كار می‎باشد  و كمتر از تعداد انگشتان دست، راكتور و هاضم بیهوازی تصفیه فاضلاب در حال بهره برداری می‎باشند. اهم علل عدم گسترش این فن‎آوری‎ها عبارتند از : ارزان بودن انرژی و پیچیده بودن این پدیده در ایران، نبودن مرجع و متصدی مشخص برای بیوگاز در كشور، نبودن روحیه مشاركت در مردم، عدم آشنایی و آموزش كافی در این زمینه.
 
 
واژه‎های كلیدی:

بیوگاز

گاز مرداب

تصفیه بیهوازی

فناوری استخراج بیوگاز

روشهای جدید تولید انرژی

 
 
 
مقدمه
بیوگاز به گازهای تولید شده در اثر تخمیر و تجزیه بیهوازی مواد آلی بوسیله باکتریهای بیهوازی بویژه متان زا که در یک محفظه تخمیر بوجود م ی آیند، اطلاق می شود . بیوگاز سوخت تمیزی است که ایجاد آلودگی زیست محیطی نمی کند؛ در ضمن خط ر انفجار بیوگاز کم است و با توجه به وجود گاز دی اکسید کربن در مخلوط بیوگاز،بعنوان یک ضد آتش عمل می نماید.استفاده از روشهای جدید تولید انرژی  كه معایب روشهای كلاسیك را نداشته باشند، امری متداول در سراسر جهان شده است. از جمله این روشها، تولید انرژی از زیست توده می‎باشد. این روش نیز به چند روش اصلی مانند سوزاندن، تولید بیو اتانول ، تولید گاز مصنوعی ترمو شیمیایی و بیوگاز تقسیم می‎گردد. بیوگاز از روش تخمیر بیهوازی زیست توده  حاصل می‎شود. منابع عمده برای تولید بیوگاز، فضولات دامی، فاضلاب‎های شهری و صنعتی، زباله و زائدات كشاورزی می باشند.
 
در بارة این فن‎آوری ، كارهای پراكنده و معدودی در ایران صورت گرفته است. گزارش این فعالیتها در اولین سمینار بیوگاز در ایران ارائه شده است[1]. بیشترین مقالات این سمینار جنبة تئوری داشته و یا به شرح تجربیات و آزمایش‎های خاصی می‎پردازد. چند مقاله هم به وضعیت بیوگاز در ایران  پرداخته كه از یافته‎های آنان در این پایان نامه استفاده شده است[2و3]. در كنفرانس‎ها و سمینارهای دیگــر نیز بعضاً به این مقوله پــرداخته شده است كه مهمترین آنها را می‎توان در منابع[4و5] یافت.
 
 
فهرست مطالب
بیوگاز و تکنولوژی استخراج آن از دستگاهای تولید بیوگاز 2
خلاصه 3
واژه‎های كلیدی: 4
مقدمه 4
روش تحقیق وآزمایش 5
1ـ كلیات 6

1ـ1ـ شناخت كلی تصفیه بیهوازی 6

شكل 1ـ مقایسة سیستم هوازی و بی هوازی [6] 8

2ـ1ـ نگاهی به تاریخچة بیوگاز در ایران 8

3ـ1ـ پتانسیل تولید بیوگاز در ایران 10

2ـ واحدهای بیوگاز روستایی 12
1ـ2ـ واحدهای مخزن گاز ثابت 12
شكل 2ـ واحد بیوگاز با مخزن ثابت [13] 14
2ـ2ـ واحدهای مخزن گاز متحرك 14
شكل 3ـ واحد بیوگاز با مخزن متحرك [13] 16
3ـ2ـ انواع واحدهای ساخته شده در ایران 16
3ـ رآكتورهای بیهوازی 21
شكل 4ـ  ساختار رآكتور UASB 26

4ـ عوامل بازدارنده در گسترش فن‎آوریهای تولید بیوگاز در ایران 28

فن آوری استخراج بیوگاز از دستگاهای تولید بیوگاز 35

ویژگی و چگونگی تولید بیوگاز ‏ 35

چگونگی تولید بیوگاز 37

استفاده از دستگاهای بیو گاز در تثبیت زباله های شهری 39

محاسبه حجم گاز تولیدی در راکتور 41
جدول مقایسه خواص گازهای با بیوگاز 43
جدول مقایسه بیوگاز با سایر مواد سوختی دستگاه بیوگاز‏ 43
جدول مقایسه ساخت و تکنولوژی دستگاههای بیوگاز (مدل هندی وچینی)‏ 49
مراجع 52